Η Σπιρουλίνα είναι ένα είδος κυανοπράσινου μικροφύκους γεμάτη από θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν ζωή: πρωτεΐνες, βήτα καροτένιο, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Είναι επίσης γνωστή σαν μια από τις καλύτερες αλκαλικές τροφές, που βοηθούν το σώμα μας να αλλάξει από την ασθενή οξειδωμένη κατάσταση, σε μια υγιή αλκαλική κατάσταση.

Η Σπιρουλίνα είναι ένα είδος μπλε-πράσινου φυκιού που σφύζει από ζωή, προσφέροντας στον οργανισμό ενέργεια και ζωτικότητα.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, β-καροτένιο, χλωροφύλλη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα συστατικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.

Είναι διαφορετικό από τα άλλα φύκια, επειδή είναι εύπεπτο και απορροφάται από τον οργανισμό.

Είναι επίσης γνωστή ως ένα από τα καλύτερα αλκαλικά τρόφιμα, η οποία βοηθά στην αλλαγή της αδύναμης όξινης κατάστασης του σώματος σε ένα υγιές αλκαλικό περιβάλλον.

Η DXN είναι η πρώτη εταιρεία MLM στη Μαλαισία στην παραγωγή Βιολογικής Σπιρουλίνας από τη διαδικασία της καλλιέργειας μέχρι τα τελικά προϊόντα.

Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας η οποία διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

Είναι ένα 100% φυτικό προϊόν, από τα καλύτερα επιλεγμένα είδη και καλλιεργείται βιολογικά σε καθαρή λίμνη χωρίς φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.

Σπιρουλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική). Παλαιότερα το γένος Spirulina ταυτιζόταν με το γένος Arthrospira, πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν έχουν στενούς δεσμούς και ότι το γένος Arthrospira είναι μονοφυλετική ομάδα.[1] Εναλλακτικά ονόματα που χρησιμοποιούνται γενικά για την σπιρουλίνα είναι Spirulina fusiformis; Spirulina maxima, Spirulina platensis.[2]

Βιολογία

Η σπιρουλίνα αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11). Η έλικα είναι αριστερόστροφη και η γεωμετρία της επηρεάζεται από την θερμοκρασία και το pH.

Κάθε κύτταρο της σπιρουλίνα εμφανίζει την τυπική μορφολογία του προκαρυωτικού κυττάρου, στερούμενου σχηματισμένου πυρήνα και πλαστιδίων. Το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται από πεπτιδογλυκάνη και είναι αρκετά λεπτό (40 – 60 nm) και κατά Gram αρνητικό.

Η φωτοσυνθετική δραστηριότητα επιτελείται χάρη στις χρωστικές χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη (φωτοδεσμευτική χρωστική κυανού χρώματος).[3].

Ως τρόφιμο

Η σπιρουλίνα ως συμπλήρωμα διατροφής προέρχεται από το γένος Arthrospira και περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και αποτελεί ισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που έχει δώσει η φύση. Έχει υψηλή πεπτικότητα (95%) σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων, που είναι μόνο 10 – 15%.

Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα της οφείλεται στην φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη. Περιέχει πρωτεΐνες (50 – 70%), λιπίδια (5 – 7%), σάκχαρα (15 – 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και χλωροφύλλη.

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και ως τροφή, δεν είναι καθόλου τοξική. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης Ε. Είναι 3 φορές πιο πλούσια σε σύγκριση με το σπόρο του σιτάλευρου και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) σε τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές σε ένα φυσικά σχηματισμένο χημικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση τα ωμά καρότα. Αντίθετα από την συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι μη τοξικό, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως βιταμίνες Β1 και Β6, τα μεταλλικά στοιχεία ψευδάργυρος, μαγγάνιο, και χαλκός, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα αντιοξειδωτικά συστατικά β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Περιέχει, επίσης, γ-λινολεΐκό οξύ (<31Α). Τα έλαιά της είναι 3 φορές πιο πλούσια σε <3Ι_Α σε σύγκριση με το έλαιο του νυχτολούλουδου. Από όλες τις φυτικές πηγές ΟΙΑ μόνο η σπιρουλίνα το παρέχει σε αυτή τη μορφή. Είναι, επίσης, πλούσια σε χλωροφύλλη, πολλές φορές πιο πλούσια από ότι τα αγροστώδη, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πλήρεις και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.

Πηγές, Αναφορές

  1. Arthrospira maxima CS-328, DOE Joint Genome Institute
  2. University of Maryland Medical Center
  3. Avigad Vonshak, Spirulina Platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology, and Biotechnology, CRC Press, 1997, ISBN 0748406743, 9780748406746